Je zenuwen de baas: 5 presentatietips vooraf

Zenuwachtig zijn voor een presentatie is normaal. Het is de manier waarop lichaam en geest zich voorbereiden op een grote prestatie. Ook als je geen spreekangst hebt, kun je je zenuwen als vervelend ervaren. De volgende tips kunnen je helpen rustiger te beginnen aan je presentatie.

1. Bereid je goed inhoudelijk voor. Een gedegen voorbereiding is de eenvoudigste weg naar rust. Overdrijf het echter niet: je hoeft niet alles te weten! Gun jezelf de gaten in je kennis. Immers, perfectionisme is de eenvoudigste weg naar onrust.

2. Oefen je presentatie een aantal keer, liefst met collega’s als publiek. Dit levert, naast rust, ook nog vaak goede input op.

3. Beheers je adem: een diepe ‘buikademhaling’ brengt meer rust dan een oppervlakkige ‘schouder-‘ of ‘borstademhaling’. Probeer zo te ademen dat je flanken mee uitzetten. Hoe? Zet je handen in je zij en probeer ze ‘naar buiten’ te duwen.

4. Visualiseer je presentatie. Topatleten doen het ook, dus waarom wij niet? Stel je zo levendig mogelijk voor dat je een geweldige presentatie geeft. Bekijk de situatie ook eens door je eigen ogen, dus de zaal in kijkend en geniet van het goede gevoel dat je ervan krijgt.

5. Gebruik je reeds aanwezige kwaliteiten. Je kunt praten, lachen, luisteren, kijken en iets uitleggen? Dan heb je alle kwaliteiten voor communicatie in huis. Een presentatie geven is gewoon een vorm van communicatie. Bedenk verschillende situaties waarin je een van de bovenstaande kwaliteiten heel goed hebt gebruikt en zeg tegen jezelf dat je dat dus ook nu, tijdens je presentatie, zult kunnen. De situaties hoeven niet per se iets met presenteren te maken te hebben; je mag putten uit al je ervaringen. Zo komen die verleidelijke blikken waarmee je indertijd je partner hebt versierd nog steeds van pas!

Pas ze eens toe en deel je ervaringen hier. Succes!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s